FYSIOTHERAPIE

Fysiotherapie wordt uitgevoerd door een fysiotherapeut. De fysiotherapeut helpt u vooral met oefeningen die de spieren en gewrichten van uw hand of arm weer sterk en soepel maken. Specifieke oefeningen zijn erop gericht om afzonderlijke structuren (zoals gewrichten, spieren, pezen, zenuwen en huid) zo optimaal mogelijk te laten herstellen. Dat kan een ingewikkelde procedure zijn: soms is het nodig om al met de pezen te gaan oefenen, terwijl een breuk nog maar een dag oud is…

 

Ook moeten onze fysiotherapeuten ervoor zorgen dat de verschillende structuren binnen het genezingsproces op het juiste moment en exact op de juiste manier geoefend worden. Al met al een complex proces, waarvoor specifieke kennis noodzakelijk is en waarbij een op maat gesneden behandelplan wordt opgesteld.
De fysiotherapeut werkt vaak nauw samen met de ergotherapeut.

CONSULT

Soms vraagt de verwijzend arts ons mee te denken in het stellen van een diagnose. Dit fysiotherapeutisch consult is een eenmalig onderzoek met als doel het bepalen van het behandelbeleid en/of het stellen van een eventuele behandelindicatie fysiotherapie bij stoornissen en beperkingen van de arm en hand. Er volgt altijd een schriftelijke verslaglegging naar de verwijzend huisarts of specialist waarin de conclusies en adviezen zijn opgenomen. Voor het fysiotherapeutisch consult geldt een apart tarief dat door alle verzekeringsmaatschappijen wordt vergoed. Voor vergoeding van dit consult is een gerichte verwijzing noodzakelijk.

DIAGNOSTIEK

Lichamelijk onderzoek
De handtherapeut verricht een uitgebreid lichamelijk onderzoek om te beoordelen wat er aan uw hand of pols mankeert.

Aanvullend onderzoek
Als dat nodig is kunnen diagnostische hulpmiddelen worden ingezet, zoals echografie.

Echografie
Het mogelijk om een echografie van een hand, pols, elleboog of schouder te laten maken. Voor het vaststellen van een goede diagnose kan echografie in sommige gevallen helpen om deze diagnose te bekrachtigen. Een aantal aandoeningen is goed zichtbaar op een echografie, waaronder een ganglion, een peesontsteking of een bandletsel. Helaas zijn er ook aandoeningen die niet goed te beoordelen zijn met een echo, maar beter zichtbaar zijn op röntgenfoto's. U kunt dan denken aan een fractuur.


Alvorens een echografie uit te voeren wordt u eerst door één van onze fysiotherapeuten gezien. Deze therapeut zal, na een lichamelijk onderzoek, bepalen of het zinvol is om een echografie uit te voeren.

LOKALE THERAPIE

Littekenbehandeling
Operatielittekens worden behandeld met intensieve littekenmassage en littekenmobilisatie door de fysiotherapeut. Daarnaast wordt bij de behandeling van littekens regelmatig gebruik gemaakt van siliconengelpads. Deze gelpads maken het litteken zachter en daardoor minder pijnlijk.

Ondersteunende therapie
Vastzittende spieren en gewrichten kunnen door middel van mobilisatietechnieken worden losgemaakt. Soms maakt de fysiotherapeut gebruik van speciale apparatuur die bijvoorbeeld werkt op basis ultrageluid. Op die manier wordt een voorwaarde gecreëerd om de hand en arm te kunnen trainen en functioneel te belasten.

OPBOUWEN BELASTBAARHEID EN FUNCTIONALITEIT 

Oefentherapie
De oefentherapie van onze fysiotherapeuten is erop gericht om uw hand of pols weer sterker te maken en elk onderdeel soepel te laten bewegen: we proberen gewrichten te mobiliseren, spierkracht te vergroten, pezen goed te laten glijden, spieren op lengte te brengen en littekens soepel te maken. Oefentherapie gebeurt deels aan de behandeltafel waar u één op één met de fysiotherapeut werkt, maar ook in een oefenzaal waar u aan de slag gaat met gewichten en specifieke oefenmaterialen.

CONTACTGEGEVENS

SAMENWERKINGEN

Handtherapie Nederland

Wallesteinlaan 45
3554 HM Utrecht

T. (030) 254 70 90

info@handtherapie.nl

Wilt u een klacht melden?

1/5

KEURMERKEN

1/4

SOCIAL

  • LinkedIN Handtherapie Nederrland
  • Youtube Handtherapie Nederland
  • Facebook Handtherapie Nederrland

© Handtherapie Nederland 2020 | Privacy & cookie verklaring

Handtherapie Nederland is een Equipe Zorgbedrijf

logo-equipe-white.png