Vinger uit de kom

INFORMATIE OVER DE BEHANDELING

Vinger uit de kom

Het PIP-gewricht, dat ligt tussen het tweede en derde vingerkootje, kan uit de kom schieten. We noemen dat een PIP-luxatie. Hierbij overrekt of scheurt het onderste deel van het gewrichtskapsel (volaire plaat) en/of de banden aan de zijkant van het gewricht. In eerste instantie is de vinger pijnlijk en treedt er zwelling op rondom het PIP-gewricht. Als de kootjes compleet naast elkaar staan, ziet de vinger er vervormd uit.

 

Indien de gewrichtsbanden of de volaire plaat zijn verstuikt of gedeeltelijk zijn afgescheurd, kan de vinger worden gespalkt met zogenaamde ‘buddy tape’. De verwonde vinger wordt dan vastgetaped aan een goede vinger. Daardoor beweegt de verwonde vinger mee met de handbewegingen. Tijdens de periode met buddy tape moet de gewrichtsband herstellen (de uiteinden zullen naar elkaar toegroeien).

 

Wanneer de volaire plaat en/of de banden volledig zijn afgescheurd, krijgt u een spalk die ervoor zorgt dat uw de vinger niet helemaal kunt strekken maar wel kunt buigen. Deze ‘extensie blokkerende spalk’ moet u gedurende drie tot vier weken dragen. In deze periode moeten dan de volaire plaat en/of de banden aan elkaar groeien.

 

Wanneer de gewrichtsbanden en/of de volaire plaat ernstig beschadigd zijn of wanneer de niet-chirurgische therapie niet effectief blijkt te zijn, wordt u geopereerd. Kijk voor meer informatie over behandelingen en de bijbehorende handtherapie bij skiduim en volairplaat reïnsertie.

 

Handtherapie

Wanneer er buddy tape is aangebracht, wordt er snel begonnen met handtherapie. Hoe sneller het gewricht weer wordt geoefend, des te kleiner de kans is dat het gewricht op lange termijn stijf wordt.

 

Ook met een extensie blokkerende spalk kunt u snel met oefenen beginnen. De spalk houdt uw vinger daarbij in een stabiele positie. Vervolgens wordt geleidelijk aan de normale beweeglijkheid zoveel mogelijk hersteld. De fysiotherapeut helpt u om het gewricht weer mobiel te maken en u doet zelf frequent oefeningen. In een later stadium wordt ook de kracht weer geoefend en opgebouwd. Soms blijft er een kleine bewegingsbeperking van de vinger over. De revalidatie is intensief en duurt gemiddeld drie tot zes maanden.

CONTACTGEGEVENS

SAMENWERKINGEN

Handtherapie Nederland

Wallesteinlaan 45
3554 HM Utrecht

T. (030) 254 70 90

info@handtherapie.nl

Wilt u een klacht melden?

1/5

KEURMERKEN

1/4

SOCIAL

  • LinkedIN Handtherapie Nederrland
  • Youtube Handtherapie Nederland
  • Facebook Handtherapie Nederrland

© Handtherapie Nederland 2020 | Privacy & cookie verklaring

Handtherapie Nederland is een Equipe Zorgbedrijf

logo-equipe-white.png