TFCC

INFORMATIE OVER DE BEHANDELING

TFCC

TFCC is de afkorting van Triangulare Fibrocartilogeen Complex, een soort meniscus met stabiliserende banden aan de buitenzijde van de pols. De banden van het TFCC verbinden de ellepijp met het spaakbeen en de pols. Het TFCC vangt schokken op en geeft de pols stabiliteit. Een scheur in de TFCC kan pijnklachten geven aan de pinkzijde van de onderarm en pols. Een typische klacht is pijn bij het opdrukken uit een stoel.

 

Tijdens een kijkoperatie kan de diagnose gesteld worden, kunnen kleine afgebroken deeltjes van het TFCC verwijderd worden, of kan het TFCC gehecht worden. De banden van het TFCC kunnen ook gereconstrueerd worden (Adams Procedure). Kan een beschadigde TFCC niet worden hersteld tijdens een kijkoperatie, dan volgt een gewone operatie.

 

Handtherapie

Hoe de revalidatie verloopt, is afhankelijk van de operatieve ingreep die u ondergaat.

 

Gaat het alleen om het verwijderen van beschadigde delen van het TFCC, dan mag u direct na de operatie de pols bewegen en relatief snel uw kracht weer opbouwen. De totale revalidatieperiode bedraagt dan ongeveer drie maanden.

 

Is het TFCC gehecht, opnieuw vastgezet of zijn de banden gereconstrueerd, dan duurt de nabehandeling veel langer. Na de ingreep krijgt u vier weken een bovenarmsgips, daarna nog twee weken een onderarmsgips. Daarna wordt gestart met intensieve handtherapie. Na het verwijderen van het gips maakt de ergotherapeut een afneembare spalk voor u. U gaat onder leiding van de fysiotherapeut werken aan het geleidelijk verbeteren van de beweeglijkheid en de kracht. Vooral het herstellen van de draaifunctie van de onderarm neemt veel tijd in beslag. Al met al duurt de revalidatie zes tot twaalf maanden.

CONTACTGEGEVENS

SAMENWERKINGEN

Handtherapie Nederland

Wallesteinlaan 45
3554 HM Utrecht

T. (030) 254 70 90

info@handtherapie.nl

Wilt u een klacht melden?

1/5

KEURMERKEN

1/4

SOCIAL

  • LinkedIN Handtherapie Nederrland
  • Youtube Handtherapie Nederland
  • Facebook Handtherapie Nederrland

© Handtherapie Nederland 2020 | Privacy & cookie verklaring

Handtherapie Nederland is een Equipe Zorgbedrijf

logo-equipe-white.png