Skiduim

INFORMATIE OVER DE BEHANDELING

Skiduim

De skiduim (ook wel gamekeeper’s thumb of jachtopzienerduim genoemd) is een veel voorkomende aandoening. Bij een skiduim scheurt, verrekt of verslapt de gewrichtsband die aan de binnenzijde van de duim ligt. Deze gewrichtsband zorgt samen met andere gewrichtsbanden voor de stevigheid van het middelste gewricht van de duim. Wanneer de gewrichtsband beschadigd is, kan het gewricht instabiel worden. Ongeveer 10% van alle ski-ongelukken bestaat uit dit letsel, vandaar de naam.

 

Een skiduim kan behandeld worden met een (gips)spalk voor uw hand en duimbasis, waarbij het middelste duimgewricht iets naar binnen gebogen is om spanning op de gewrichtsband te voorkomen. Het bovenste duimgewricht wordt vrijgelaten. U draagt deze spalk gedurende drie tot vier weken. Bij een zeer mild letsel kan het gewricht ook worden ingetaped.

 

Wanneer de gewrichtsband volledig is gescheurd of wanneer er losse botfragmenten zijn, moet u worden geopereerd. De losgescheurde band wordt dan opnieuw vastgezet aan het bot. Daarna krijgt u een gipsspalk om uw duim die ongeveer vier weken moet blijven zitten.

 

Handtherapie

Nadat het gips is verwijderd, start u met handtherapie.

 

De ergotherapeut zal een beschermende afneembare spalk aanmeten, die u nog tot drie maanden draagt.

 

De fysiotherapeut helpt u bij het weer soepel en sterk maken van uw duim. Na een operatie is het belangrijk om te voorkomen dat pezen die in het operatiegebied lopen gaan verkleven. Daarom moet u specifieke oefeningen doen en behandelt de fysiotherapeut het litteken. De revalidatie duurt gemiddeld drie maanden.

CONTACTGEGEVENS

SAMENWERKINGEN

Handtherapie Nederland

Wallesteinlaan 45
3554 HM Utrecht

T. (030) 254 70 90

info@handtherapie.nl

Wilt u een klacht melden?

1/5

KEURMERKEN

1/4

SOCIAL

  • LinkedIN Handtherapie Nederrland
  • Youtube Handtherapie Nederland
  • Facebook Handtherapie Nederrland

© Handtherapie Nederland 2020 | Privacy & cookie verklaring

Handtherapie Nederland is een Equipe Zorgbedrijf

logo-equipe-white.png