Polsprothese

INFORMATIE OVER DE BEHANDELING

Polsprothese

Door reuma kunnen de gewrichten in de pols ontstoken raken. We noemen dit artritis. Het gewrichtskraakbeen raakt door de ontsteking aangetast. Pijn, slechte beweeglijkheid en standsafwijkingen van de pols kunnen het gevolg zijn. Ook kan de pols regelmatig opzwellen en rood worden.

 

Door een ongeval kan er een breuk of bandletsel in de pols ontstaan. Wanneer daardoor een standsafwijking optreedt, kan dit op de lange duur tot gewrichtsslijtage leiden. We noemen dit artrose. Ook artrose kan pijn en een slechte beweeglijkheid veroorzaken, soms gepaard met ontsteking en zwelling. Doordat de gewrichtsoppervlakten niet meer mooi langs elkaar schuiven, kan de pols ook kraken.

 

In deze gevallen kan een polsprothese een goede oplossing voor uw probleem zijn. Door het ontstoken of versleten gewricht te vervangen, wordt de pijn weggenomen. Soms wordt de beweeglijkheid van de pols ook wat beter.

 

Handtherapie

Voor de operatie wordt de beweeglijkheid en kracht van uw pols gemeten, zodat we na de operatie goed weten waar we tijdens de revalidatie extra aandacht aan moeten schenken.

 

Na het plaatsen van de polsprothese volgt een intensief traject van handtherapie.

 

Fase 1: 0-1 week na de operatie

Direct na de operatie krijgt u, gedurende één week, een gipsspalk om de pols en onderarm. De vingers die niet in het gips zitten, moet u goed blijven bewegen. Hiermee voorkomt u dat ze stijf worden en het helpt om zwelling van de hand tegen te gaan. Bovendien zorgt dat voor voldoende beweging van pezen in het operatiegebied.

 

Fase 2: 1-4 weken na de operatie

Een tot anderhalve week na de operatie wordt het gips verwijderd. Aansluitend wordt door de ergotherapeut een ondersteunende spalk van kunststof voor uw pols gemaakt. Deze spalk draagt u ten minste vier weken, behalve tijdens het oefenen. Nadat de spalk gemaakt is, begint u samen met de fysiotherapeut te oefenen. Aanvankelijk gaat u oefeningen doen om de pols leniger te maken en de vingers weer volledig te kunnen buigen en strekken.

 

Fase 3: 4-12 weken na de operatie

Vanaf de vierde week na de operatie doen we ook oefeningen die de hand en de pols sterker maken. Deze oefeningen doen we bijvoorbeeld met behulp van haltertjes en Theraputty, een elastisch kneedmateriaal. Vanaf dat moment mag u langzaam maar zeker ook de spalk af gaan doen. De kracht van de pols neemt steeds meer toe. We blijven ook aandacht blijven besteden aan het verbeteren van de beweeglijkheid van de pols. U zult geleidelijk weer meer activiteiten van uw dagelijks leven op kunnen pakken. Als dat nodig is oefenen we die ook met u.

U moet er rekening mee houden dat u vier tot zes weken niet veel zelfstandig kunt doen. Het is daarom raadzaam hulp te regelen bij allerlei werkzaamheden zoals koken, stofzuigen, wassen, boodschappen doen, autorijden, aan- en uitkleden, etc.

 

Fase 4: 12-26 weken na de operatie

In deze fase wordt de fysiotherapie geleidelijk afgebouwd. Deze fase richt zich vooral op het verder verbeteren van de kracht en het optimaal functioneren van de pols.

 

De gehele revalidatie neemt gemiddeld drie tot zes maanden in beslag, gerekend vanaf de operatie. Na de revalidatieperiode is de pijn in de pols over het algemeen minimaal. Gemiddeld kunt u met een polsprothese 60% buigen en strekken in vergelijking met een normale pols. Ook de zijwaartse bewegingen zijn verminderd. De pols is normaal belastbaar. Zware polsactiviteiten zoals opdrukken en zware handenarbeid, worden echter afgeraden.

 

De metingen die voor de operatie gedaan zijn, worden herhaald na drie maanden, na zes maanden en na een jaar. Op deze manier krijgen we een goede indruk van uw herstel.

CONTACTGEGEVENS

SAMENWERKINGEN

Handtherapie Nederland

Wallesteinlaan 45
3554 HM Utrecht

T. (030) 254 70 90

info@handtherapie.nl

Wilt u een klacht melden?

1/5

KEURMERKEN

1/4

SOCIAL

  • LinkedIN Handtherapie Nederrland
  • Youtube Handtherapie Nederland
  • Facebook Handtherapie Nederrland

© Handtherapie Nederland 2020 | Privacy & cookie verklaring

Handtherapie Nederland is een Equipe Zorgbedrijf

logo-equipe-white.png