Mallet finger

INFORMATIE OVER DE BEHANDELING

Mallet finger

Een mallet finger ontstaat doordat u de gestrekte vinger stoot. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij het opmaken van een bed of wanneer er bij het sporten een bal op het gestrekte topje van de vinger terecht komt. Door dit ongeluk scheurt de strekpees los van de aanhechting aan het bot van het laatste vingerkootje. Soms scheurt er ook een kleiner of groter botstukje van dit kootje los. In beide gevallen is het gevolg hetzelfde: het eindkootje van de vinger gaat afhangen en kan niet meer gestrekt worden. De vinger lijkt dan op een hamertje (in het Engels ‘mallet’).

 

In de meeste gevallen wordt een mallet finger behandeld met een spalk die de vingertop in een licht overstrekte stand houdt. Op die manier kunnen de peesuiteinden weer aan elkaar groeien. Heel belangrijk: deze spalk moet gedurende zes tot acht weken blijven zitten zonder dat het topje ook maar één keer buigt!

 

Handtherapie

Tijdens het herstel mag het vingertopje niet buigen. U moet uw vinger dan ook heel voorzichtig schoonmaken. De handtherapeut zal u uitleggen hoe u dit op een veilige manier kunt doen. Overigens: het middengewricht (PIP) mag wel buigen als u de spalk om hebt.

 

Na zes tot acht weken mag u voorzichtig beginnen met het bewegen van uw vingertop. Gedurende de eerste twee weken na de spalkperiode mag u drie tot vijf keer per dag de spalk afdoen om te oefenen. De oefeningen bestaan uit het actief strekken van uw vinger, u krijgt hier een hulpmiddeltje voor. Tussen het oefenen door moet de spalk gewoon weer aan.

Na deze periode mag het spalkje langzaam afgebouwd worden. De oefeningen worden stapsgewijs geïntensiveerd. Wij raden aan om tot twaalf weken na het begin van de behandeling het spalkje tijdens zware arbeid nog te dragen.

 

Goed om te weten: het oefenen moet heel secuur uitgevoerd en begeleid worden en de kracht op de pees moet voorzichtig opgebouwd worden, anders kan de vingertop weer gaan hangen. Het is dus belangrijk om de oefenadviezen van uw therapeut strikt te volgen. De totale revalidatie bij een mallet finger duurt over het algemeen drie tot zes maanden.

CONTACTGEGEVENS

SAMENWERKINGEN

Handtherapie Nederland

Wallesteinlaan 45
3554 HM Utrecht

T. (030) 254 70 90

info@handtherapie.nl

Wilt u een klacht melden?

1/5

KEURMERKEN

1/4

SOCIAL

  • LinkedIN Handtherapie Nederrland
  • Youtube Handtherapie Nederland
  • Facebook Handtherapie Nederrland

© Handtherapie Nederland 2020 | Privacy & cookie verklaring

Handtherapie Nederland is een Equipe Zorgbedrijf

logo-equipe-white.png